Zadzwoń do nas: (22) 844 19 84 / (22) 844 80 77 / 665 777 244 Email: kociesprawy@kociesprawy.pl

Nie masz jeszcze prenumeraty naszego magazynu?  Zamów

ZDRÓW JAK RYBA

Tekst: Sybilla Berwid-Wójtowicz

Stare arabskie powiedzenie głosi, że kot powstał, gdy kichnął lew. Takie z pozoru niewinne kichnięcie futrzaka zaniepokoi jednak każdego opiekuna, który walczył z kocim katarem swojego podopiecznego, gdy ten był jeszcze maluchem.

Częste kichanie kota może stanowić sygnał alarmowy i świadczyć o obniżeniu odporności, a tym samym o zwiększonej podatności zwierzęcia na choroby. Na szczęście odporność zwierzaka możemy łatwo zwiększyć za pomocą odpowiedniej diety, dzięki której koci organizm w chwilach słabości będzie mógł obronić się przed chorobą przy pomocy naturalnej tarczy ochronnej.

Na odporność kota ma wpływ prawie w 75. procentach prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. To pierwsza linia obrony przed niekorzystnymi czynnikami atakującymi organizm. Produkowane w błonie śluzowej przeciwciała (IgA) mają działanie ochronne nie tylko w jelitach, ale wpływają także na zwiększenie odporności na wirusy atakujące śluzówkę.
Jest to o tyle ważne, że czasem walcząc z kocim calci czy herpes wirusem – zapominamy o wzmocnieniu dietetycznym, które ma istotny wpływ na leczenie kota. Składniki modulujące odporność, które powinna zawierać codzienna lub sezonowa dieta kota, mogą działać odżywczo, przeciwutleniająco i chronić przed niszczącym działaniem wolnych rodników, a nawet zmieniać procesy zapalne zachodzące w komórkach.

Niedobory białkowo-energetyczne


Stres oksydacyjny



dr n. wet. Sybilla Berwid-Wójtowicz
Prowadzi szkolenia i udziela porad z zakresu prawidłowego wychowania, żywienia i pielęgnacji kotów i psów. Pomaga w doborze zwierząt.
Od września zaprasza na kurs praktyczny dotyczący zachowania, pielęgnacji, żywienia i dietoterapii psów i kotów „Cat & Dog Professionalist. Więcej szczegółów i zapisy na
www.coape.pl/catdog_prof.html

Więcej przeczytasz w magazynie KOCIE SPRAWY Nr 133 Listopad 2013