Zadzwoń do nas: (22) 844 19 84 / (22) 844 80 77 / 665 777 244 Email: kociesprawy@kociesprawy.pl

Nie masz jeszcze prenumeraty naszego magazynu?  Zamów

MIĘSNE MENU POD SPECJALNYM NADZOREM – Marzena Stanisławska – KS 156

Hanna: Czy mrożenie wieprzowiny przed podaniem może być gwarancją uniknięcia ryzyka choroby Aujeszkyego? Moja kociarnia wielbi nerki i wątrobę, a i szynką nie gardzi.

Marzena Stanisławska, lekarz weterynarii:
Pani Hanno, żadna obróbka termiczna nie daje nam stu procent pewności, że dana próbka mięsa jest na pewno jałowa.
Co prawda, to zdecydowanie bezpieczniejsze, niż podawanie naszym czworonogom mięsa prosto ze sklepu, bez obróbki – mrożenia czy sparzenia. Należy się więc wystrzegać podawania kotom wieprzowiny właśnie ze względu na zagrożenie chorobą Aujeszkyego (groźną, szybko postępującą chorobą – zarażone zwierzę ginie w ciągu 24–36 godzin od aktywowania wirusa) oraz dlatego, że jest ona po prostu zbyt tłusta.
Dawanie kotom nerki, czyli narządu, który bierze udział w „czyszczeniu” i wydalaniu substancji z organizmu, a także wątroby, która nie posiada właściwości odżywczych, też nie jest dla nich właściwym menu. Podroby mogą uszkodzić ich organizm.


Odpowiedź przeczytasz w magazynie KOCIE SPRAWY Nr 156
– PAŹDZIERNIK 2015