Zadzwoń do nas: (22) 844 19 84 / (22) 844 80 77 / 665 777 244 Email: kociesprawy@kociesprawy.pl

Nie masz jeszcze prenumeraty naszego magazynu?  Zamów

RYŚ – POŻYTECZNY DRAPIEŻNIK

Felis Lynx lynx – Ryś (ang. Lynx lub Bobcat) Długość ciała 70–130 cm, długość ogona 15–30 cm, wysokość w kłębie ok. 75 cm, przeciętna masa 15 kg (maksymalnie 20 kg)

Tekst: Sławomir Lipiecki
Zdjęcia: Autor oraz WWF

 Ryś to niezwykły kot zamieszkujący niegdyś lasy Europy, północnej Azji i Ameryki (gdzie występuje także jego odmiana – ryś rudy zwany po amerykańsku „Bobcat”). Dziś ma swoje siedliska tylko na nielicznych obszarach. Czasami spotyka się go w niedostępnych górzystych rejonach Eurazji i na południu, w górach Hiszpanii. Nieco łatwiej spotkać rysia w Skandynawii, zwłaszcza w Szwecji, gdzie zwierzęta żyją w harmonii z ludźmi, nie obawiając się ich. Najwięcej jednak rysiów żyje na Syberii oraz w gęstych dziewiczych lasach Kanady i Alaski. Występują w rozległych lasach iglastych lub mieszanych, zarówno na nizinach, jak i wyżynach. W górach terytorium i siedlisko rysia może mieścić się na wysokości dochodzącej aż do 2000 m n.p.m. Z kolei ryś rudy żyje na trzęsawiskach, w rejonach suchych i kamienistych, pokrytych zaroślami, a nawet na pustyniach wśród kaktusów.
W Polsce ryś występuje jedynie w Puszczy Augustowskiej, Białowieskiej, a także w Bieszczadach i Karpatach. Warto wspomnieć, że jest to największy dziki kot żyjący na wolności w naszym kraju.
Terytorium każdego rysia obejmuje ogromny obszar ok. 1800 hektarów, choć zdarza się, że może sięgnąć nawet 3000 hektarów (sic!). W jego obrębie od świtu do zmierzchu ryś przemierza od 8 do 20 km. Zawsze chodzi tymi samymi ścieżkami, ale odpoczywa w różnych miejscach. Znakowanie tak wielkiego obszaru odbywa się w tradycyjny dla kotów sposób. Na suchych, miękkich drzewach ryś ostrzy pazury, pozostawiając w nich głębokie ślady, będące swego rodzaju „wizytówką” i zarazem znakiem ostrzegawczym dla intruzów.


Więcej przeczytasz w magazynie KOCIE SPRAWY NR 157
– LISTOPAD 2015