Zadzwoń do nas: (22) 844 19 84 / (22) 844 80 77 / 665 777 244 Email: kociesprawy@kociesprawy.pl

Nie masz jeszcze prenumeraty naszego magazynu?  Zamów

PUMA – CZUŁY DRAPIEŻCA

Tekst: Sławomir John Lipiecki
Zdjęcia: Archiwum autora

Na urwistych górskich zboczach i w lasach Ameryki żyje wielki mały kot. Piękny, tajemniczy i nieufny. Okrutne prześladowania sprawiły, że chroni się w najbardziej niedostępnych zakątkach kontynentu. Bezludne okolice parków narodowych, rezerwatów przyrody i gęstych lasów są dla niego wymarzonym środowiskiem. Tym potężnym kotem jest puma (Felis Concolor), dziki kot z Nowego Świata.

 Choć puma została wytępiona na dużych obszarach swojego pierwotnego bytowania, wciąż jest gatunkiem kota występującego na wszystkich kontynentach amerykańskich. Spotkać ją można na terenach ciągnących się od Jukonu (południowej Alaski), przez północno-zachodnią Kanadę, aż po Argentynę. Najczęściej występuje w regionach górzystych, pokrytych lasem. Aktualnie pumy można ujrzeć w lasach zimnej Kanady, w bardzo wysokich Górach Skalistych w Kordylierach oraz w Andach – w stale zaśnieżonych miejscach, z bardzo niską temperaturą.
Kuguary dzielnie znoszą również gorący klimat, jaki panuje np. na pustyniach stanu Arizona (USA). Występują ponadto w Puszczy Amazońskiej oraz w Parku Narodowym Everglades na Florydzie.

Wielki mały kot

Kuguary to drapieżniki zaliczane do małych kotów, co oczywiście jest słuszne, gdy weźmie się pod uwagę ich budowę ciała, sposób życia czy zachowanie. Wydają odgłosy przypominające miauczenie i prychanie kotów domowych. Niemniej każdy przedstawiciel tych „małych” kotów nie ustępuje siłą afrykańskiemu lampartowi. Waga dorosłej pumy żyjącej na wolności może sięgać nawet 80 kg (rekord w tym względzie osiągnął wielki kocur z Arizony, który ważył aż 125 kg). Nie wpływa to jednak negatywnie na szybkość i sprawność tych kotów. Każdy z nich potrafi bez rozbiegu wskoczyć na gałąź zawieszoną ok. siedmiu metrów nad ziemią, a nad przepaścią może wykonać skok ponad dziesięciometrowy.

Kuguary są niebywale odważne. W razie konieczności są w stanie skutecznie zaatakować nawet niedźwiedzia grizli (sic!). Bez wątpienia są to największe i najpotężniejsze małe koty na świecie.

Rozdzielne terytoria
Terytoria kocurów o powierzchni od 9 do 50 km2 nigdy się nie pokrywają. Zdarza się im natomiast zachodzić na terytoria kotek, których teren jest nieco mniejszy i mieści się w przedziale od 5 do 20 km2.
Pumy jak ognia unikają walk. Starają się nie wkraczać na obszary łowieckie swoich pobratymców.
Zdarza się, że terytoria kuguarów zazębiają się z obszarami łowieckimi jaguarów, jednak te dwa gatunki kotów wzajemnie się tolerują. Pumy na ogół nie mają żadnych barier w kontaktach z przedstawicielami innych gatunków rodziny kotowatych. Mimo to żyją całkowicie samotnie. W pary łączą się tylko na czas rui. Wówczas kotka i kocur żyją razem w dobrych kontaktach partnerskich. Każdą chwilę spędzają razem i śpią blisko siebie.

Mama puma
Ruja u kotki trwa 9–15 dni, a ciąża trzy miesiące. Potomstwem opiekuje się tylko matka. Z reguły wydaje na świat 1–6 młodych. Niestety, zwykle nie jest w stanie wszystkich wykarmić i zdarza się, że część kociaków nie przeżyje.

Więcej przeczytasz w magazynie KOCIE SPRAWY NR 169 – LISTOPAD 2016